Obecně platí, že nezdravé věci, které pro vás nebyly vhodné dříve, pro vás nejsou vhodné ani teď! Příliš sladké, příliš slané, příliš vysoký obsah tuku – vyberte si. Dobrou zprávou je, že není třeba tyto pochutiny z jídelníčku zcela vyřadit, lepší je jejich příjem upravit.
Osteoporóza postihuje jednu ze tří žen v období menopauzy (2).
Jak asi tušíte, na trhu je spousta produktů, které vám mohou pomoci, ale také množství výrobků, které mohou mít negativní dopad na vaše zdraví. Nejprve je potřeba zaměřit se na glykemický index vašeho jídelníčku. Vyhnout byste se měli potravinám s vysokým glykemickým indexem (GI > 65) (3).
Pozor na glykemický index
Glykemický index
Určuje míru zvýšení krevního cukru v procentech v porovnání s konzumací stejného množství sacharidů ve formě čisté glukózy.
Zralé banány tak mají vyšší glykemický index než ty, jejichž slupka je ještě zelená. Z jídelníčku byste měli vypustit také produkty z průmyslově zpracované mouky (bílý chleba), potraviny s vysokým obsahem škrobu a malým množstvím vlákniny (brambory, bílá rýže) a potraviny s vysokým obsahem snadno stravitelných sacharidů (sladkosti, dorty, sušenky, slazené nápoje) (5). Strava by rovněž měla mít méně soli, sůl totiž přispívá k hypertenzi a zadržování vody. Podle současných doporučení by dospělí měli denně konzumovat méně než 5 gramů soli. Měli byste se tedy vyvarovat: průmyslově zpracovaných výrobků, kypřicího prášku, bujónů, instantních polévek, slaných snacků (preclíky, popcorn nebo chipsy), slaniny, uzených ryb a masa, nakládaného ovoce a zeleniny. Obecně platí, že jídla byste měli celkově méně solit (6).
Pozor na tuky
Potraviny, které konzumujete, mohou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vyhněte se saturovaným tukům a transmastným kyselinám.
Pozor na kofein a vápník
Zmírněte riziko osteoporózy – odstraňte ze svého jídelníčku kofein.
ZDROJE:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Nutrition and Bone Health in Women
after the Menopause. Women’s Health, 10(6), 599–608.
[3]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[4]. Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. Warszawa. PZWL
[5]. Ukleja A. Indeks glikemiczny w żywieniu osób z cukrzycą. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn
edukacyjny. Kwartał III. 2008
[6]. World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/
en/
[7]. Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl
Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13