OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

VICHY JE JIŽ 
PŘES 40 LET 
PRŮKOPNÍKEM

V OBLASTI 
VÝZKUMU EXPOZOMU

Zdravý vzhled pleti pro nás vždy byl posláním. Abychom pro vaši pleť dokázali vytvořit ta nejlepší  řešení, vybudovali jsme expertizu založenou na komplexním výzkumu elementů ovlivňujících vývoj pokožky v čase.

VICHY JE JIŽ PŘES 40 LET PRŮKOPNÍKEM V OBLASTI VÝZKUMU EXPOZOMU

„Expozom
je příčinou až
80 %
stárnutí pleti“

Dr. Delphine Kerob

Dermatoložka a
Vichy Global Medical Director

delphine kerob

Věda o expozomu:
Pro zdravý vzhled pleti

Zdravý vzhled pleti pro nás vždy byl posláním. Abychom pro vaši pleť dokázali vytvořit ta nejlepší  řešení, vybudovali jsme expertizu založenou na komplexním výzkumu elementů ovlivňujících vývoj pokožky v čase. Nazýváme je termínem „expozom“.

v_exposome.jpg
Koncept

Koncept

Koncept expozomu původně pochází z oblasti výzkumu rakoviny. Poprvé byl definován v roce 2005 profesorem Christopherem Wildem, tehdejším ředitelem Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), jako „kumulativní míra okolních vlivů a s nimi souvisejících biologických reakcí, jež zahrnují expozici okolnímu prostředí, výživu a endogenní procesy.“ (1, 2)

Co se pokožky týče, náš laboratorní výzkum prokázal, že expozom je kombinací mnoha vlivů: environmentálních, behaviorálních a hormonálních. Jejich kumulativní účinek navíc může ovlivnit biologické fungování kůže, a urychlit tak proces stárnutí. V roce 2016 jsme tato zjištění promítli do průkopnického výzkumu: výzkumu expozomu kůže (Skin Exposome Science).  

Koncept

Faktory expozomu:
Různorodé elementy ovlivňující zdravý vzhled pleti

Zdravý vzhled pleti je výrazně ovlivněn mnoha vnějšími a vnitřními faktory expozomu, stav pleti se rovněž zhoršuje v důsledku jejich kumulativního působení.

Environmentální
faktory

  • UV záření:
    UVA, UVB, IR záření, viditelné světlo
  • Znečištění:
    znečišťující chemické látky, mikročástice PM10/PM 2,5, ultrajemné částice, ozon, insekticidy atd.
  • Klimatické změny:
    teplota, vlhkost, změny atmosférického tlaku
Environmentálnífaktory

Behaviorální
faktory

  • Stravování:
    výživa, tabák, alkohol
  • Psychický stres
  • Nedostatek spánku
  • Fyzická aktivita
Behaviorálnífaktory

Hormonální
faktory

  • Výkyvy
    ženských hormonů:
    puberta, menstruační cyklus, těhotenství, menopauza
Hormonálnífaktory

Výzkum 
expozomu 
je komplexním 
a ambiciózním 
projektem.

Porozumět expozomu znamená zohlednit nekonečné množství proměnných. To znamená vzít v potaz rozmanité vlivy – environmetální, behaviorální, hormonální – a také nekonečnou biologickou diverzitu kůže samotné. Každý jedinec tak má svůj vlastní profil expozomu. A každý jedinec rovněž není vystaven stejným faktorům, zároveň nedojde ke stejnému biologickému poškození kůže. Je proto zásadní těmto faktorům porozumět a prozkoumat jejich kumulativní a synergický účinek na pokožku tak, aby bylo možné navrhnout personalizované řešení, jež podpoří potenciál pokožky v každém období života. Například denní světlo v kombinaci se znečištěním (tento jev označujeme jako fotoznečištění) může výrazně ovlivnit zdraví a vzhled pleti a rovněž zhoršit její stárnutí.“

Luc Aguilar

Vedoucí biologického
a klinického výzkumu společnosti L’Oréal

 luc aguilar

Vliv expozomu: 
dopad na pleť

Kůže je největší orgán lidského těla.

Má 4 hlavní funkce:
FYZIKÁLNÍ BARIÉRA – PIGMENTACE – OCHRANA – STRUKTURA POKOŽKY.
Všechny tyto funkce jsou ovlivněny expozomem, který působí na zdravý vzhled, integritu a kvalitu pleti.

UVS

UV záření je zodpovědné za 80 % viditelných známek stárnutí pleti na obličeji. Ničí kolagenová a elastinová vlákna, což vede ke známkám stárnutí: vráskám, ztrátě pevnosti, drsnému povrchu pleti, poruchám pigmentace (3, 4).

uvs

Znečištění

Znečištění způsobuje oxidativní stres. Bylo prokázáno, že vede ke vzniku známek stárnutí, především tmavým skvrnám a vráskám (5, 6).

V kombinaci s UV zářením pak tyto známky stárnutí pleti zhoršuje (7, 8).

pollution

Klimatické
změny

Klimatické změny jako teplota, vlhkost, atmosférický tlak mohou ovlivnit fungování kožní bariéry. Nízké teploty pokožku vysušují, zatímco vysoké teploty zvyšují hydrataci a produkci séba/pocení. Výsledkem je vznik akné, zejména u mastného typu pleti (9, 10, 11, 12).

climate

Výživa

Výživa přímo ovlivňuje vzhled naší pleti a její schopnost odolávat vnějšímu podráždění, jako je znečištění, UV záření a stres. Špatné stravovací návyky mohou zapříčinit předčasné stárnutí pleti a potenciálně ovlivnit akné a další kožní onemocnění (rosaceu, atopickou dermatitidu a psoriázu) (13).

nutrition

Psychický
stres

Psychický stres může pleť ovlivnit v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. U žen, které jsou ve stresu, se často objevuje narušená funkce kožní bariéry, což po krátké době vede k sušší pleti a mdlému vzhledu (14).

stress

Nedostatek
spánku

Nedostatek spánku narušuje funkci kožní bariéry a urychluje celkové stárnutí pleti. Pleť může působit více bledá, jemné linky a vrásky jsou zdůrazněny. Nejvíce zasažena bývá oblast kolem očí (15, 16, 17).

sleep

Hormonální výkyvy

Hormonální výkyvy, především výkyvy ženských hormonů (etrogeny a progestrony, mohou strukturu a složení kůže ovlivňovat celoživotně. Nejvíce patrné je to během menstruačního cyklu (nedokonalosti, výsev akné, produkce kožního mazu se zhoršují), těhotenství (objevují se nedokonalosti, akné, melasma) a menopauzy (hluboké vrásky, povadání pleti, tmavé skvrny).

hormones
Vliv expozomu: dopad na pleť

Naše řešení 
proti expozomu

Abychom pleť posílili vůči podráždění vlivem expozomu, využili jsme technologii: díky personalizované diagnostice dostupné na SkinConsultAI.com, která byla vytvořena ve spolupráci  s dermatology a dalšími odborníky specializujícími se na zdraví pleti, zjistíte, co je pro vaši pleť prioritou. Tato diagnostika nám umožní navrhnout komplexní pečující protokoly se zaměřením na specifické potíže vaší pleti, navíc s vysokými standardy bezpečnosti.

Naše mise: 
posunout výzkum 
expozomu kupředu

Naší každodenní misí je zajistit, aby věda o zdraví pleti postupovala kupředu a byla dostupná i vám. Značka Vichy od roku 1931 zaujímá přední místo ve vědeckém výzkumu kůže a zároveň provází ženy v každém období jejich života. Jako průkopník ve výzkumu expozomu a sponzor každoročního výzkumného grantu pokračujeme ve financování a podpoře výzkumu a získávání znalostí souvisejících se zdravým vzhledem pleti.

Naše mise: posunout výzkum expozomu kupředu

Publikace Vichy 
na téma expozom

Náš výzkum v roce 2019 vedl k publikaci „Skin and Exposome“ (Pokožka a expozom). Jednalo se o první odborný posudek, který představil biologické a klinické dopady expozomu na pokožku - nejnovější poznatky o dopadu znečištění sledováním vlasů a výhledy do budoucna. Byl vydán lékařskou radou Vichy zabývající se expozomem.

Naším cílem je poznatky a znalosti o expozomu sdílet, značka Vichy proto každoročně publikuje své studie v renomovaných dermatologických žurnálech. K dnešnímu dni jde o více než 30 vědeckých publikací.