OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

Nejčastější otázky ohledně lupů

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_10_Can_children_dandruff.jpg

MOHOU SE LUPY VYSKYTOVAT I U DĚTÍ?

NE.

U novorozenců se může objevit seborhoická dermatitida (mléčná krusta) s mastnými, lepivými šupinami, zejména pak ve vrchní části hlavy. Krusta vzniká v důsledku vysoké produkce séba v tomto období života.

JSOU LUPY DÁNY GENETICKY?

ANO.

Lupy jsou spojeny s vaší osobní náchylností, kterou jste nesjpíš zdědili po svých rodičích. Přesto však doposud neznáme geny, jež se na lupech podílejí. Lidé trpící lupy mají všeobecně větší sklon ke kožnímu zánětu, což je jeden z faktorů zapřičiňujících lupy.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_12_Do_seasons_or_climate_have_impact_on_dandruff.jpg

MÁ NA LUPY VLIV ROČNÍ OBDOBÍ ČI KLIMA?

ANO.

Výskyt lupů a jejich závažnost jsou ovlivněny klimatickými změnami a sezónnost. Proč? Protože některé faktory spojené se zimou lupy zhoršují. Pokud v zimě nosíte pokrývku hlavy, může to lupy zhoršit - mikroorganismy se na vlasové pokožce totiž v teple množí. Vaše vlasová pokožka v zimě bývá také sušší, protože je ve vnitřních prostorách bývá vyšší teplota.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_13_IS_DANDRUFF_CONTAGIOUS.jpg

JSOU LUPY NAKAŽLIVÉ?

NE.

Lupy mohou být spojeny s nevyváženou vlasovou pokožkou. Narušení rovnováhy je způsobeno přemnožením kvasinek Malassezia, dochází pak k modifikaci složení séba a narušení kožní bariéry vlasové pokožky.

JSOU ŠAMPONY PROTI LUPŮM ČASEM MÉNĚ ÚČINNÉ?

NE.

Šampony proti lupům jsou účinné. Jsou totiž speciálně navrženy tak, aby v dlouhodobém horizontu bojovaly proti lupům a seborhoické dermatitidě vlasové pokožky.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_15_Do_men_suffer_more_from_dandruff_than_women.jpg

TRPÍ LUPY ČASTĚJI MUŽI NEŽ ŽENY?

ANO.

Na lupy si více stěžují muži než ženy. Lupy spojují se suchostí, svěděním a podrážděním vlasové pokožky.

MŮŽU MÍT LUPY VE VOUSECH?

ANO.

Lupy ve vousech mají stejný původ jako ty na pokožce hlavy. Jsou rovněž způsobeny zvýšeným výskytem Malassezia a citlivostí, což vyvolává zvýšenou obnovu kůže a deskvamaci pokožky. Šampon proti lupům můžete použít i na vousy.

MŮŽU MÍT LUPY V OBOČÍ?

ANO.

Lupy jsou chronickým onemocněním, které se někdy může objevit také na jiných částech těla. Dojde-li k olupování kůže v obočí, jedná se o seborhoickou dermatititdu. Symptomy spojené se seborhoickou dermatitidou jsou podobné těm souvisejícím s lupy: objevují se bílé či žluté šupiny, svědění, začervenání, podráždění.

JAK POSTUPOVAT, KDYŽ MÁM LUPY A JSEM ALERGICKÝ NA ŠAMPONY PROTI LUPŮM?

Nejprve je třeba zjistit, na kterou složku máte alergii. Poté zkuste najít šampon, který ji neobsahuje. Vyzkoušet můžete také bio šampony či šampony, do nichž přidáte esenciální oleje. Tady je seznam esenciálních olejů, které můžete využít:
Esenciální olej Tea Tree - Santalový esenciální olej - Šalvějový esenciální olej
Bergamotový esenciální olej - Levandulový esenciální olej - Esenciální olej Patchouli
Rozmarýnový esenciální olej - Petit grain esenciální olej – Cedrový esenciální olej

JAK ROZEZNAT LUPY A VŠI?

Vši a lupy mají společné symptomy jako svědění či podráždění vlasové pokožky. Vši kladou vajíčká, kterým říkáme hnidy, jejichž barva se podobá právě lupům. Lupy z vlasů snadno kloužou, zatímco hnidy jsou k vlasům přilepeny.
Lupy najdete na vlasech i na vlasové pokožce. Hnidy jsou pouze na vlasech.
Lupy bývají světlejší než hnidy.
Hnidy mají jiný tvar než lupy, podobají se kapce.
Živé hnidy jsou šedé a vyskytují se u kořínků vlasu.
Mrtvé hnidy jsou bílé a lze si je splést s lupy.
Pokud máte lupy a hnidy, měli byste používat adaptované kúry a vlasy pravidelně pročesávat.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_04_CAN_HAIR_LOSS BE_HORMONAL.jpg

JSOU LUPY HORMONÁLNÍHO PŮVODU?

ANO.

Spojitost mezi hormony a lupy existuje, proto se lupy vyskytují v období puberty. Klíčovým faktorem podíjelícím se na vzniku lupů je zvýšená produkce séba. Ta je řízena hormony. Vše začíná, jakmile je sébum narušeno dráždivými látkami, například kyselina olejová kvasinkami Malassezia Globosa. Pokud vaše vlasová pokožka citlivě reaguje na kyselinu olejovou, vzniká podráždění a následně na vlasové pokožce dochází k nahromadění šupinek, objevují se lupy. Více než 50 % populace je citlivá na kyselinu olejovou, proto máte asi 50% šanci, že budete mít lupy.

MOHOU MÍT MIMINKA NA POKOŽCE HLAVY SEBORHOICKOU DERMATITIDU?

ANO.

U některých miminek se může objevit forma onemocnění, jež běžně označujeme jako mléčná krusta. Nejčastěji se objevuje na pokožce hlavy. Někdy se může objevit také zánětlivá seborhoická dermatitida.

MOHOU SEBORHOICKOU DERMATITIDU VLASOVÉ POKOŽKY ZAPŘÍČINIT URČITÁ ONEMOCNĚNÍ?

ANO.

Některá specifická onemocnění mohou vést k rozvoji seborhociké dermatitidy. Lidé s HIV či neurodegenerativními onemocněními mívají k seborhoické dermatitidě větší sklon.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_23_Is_there_a_link_between_hair_loss_and_ssd.jpg

EXISTUJE SOUVISLOST MEZI VYPADÁVÁNÍM VLASŮ A SEBORHOICKOU DERMATITIDOU VLASOVÉ POKOŽKY?

NE.

Neexistuje žádná prokazatelná spojitost mezi seborhoickou dermatitidou a vypadáváním vlasů, přestože chronické škrábání a zánět mohou ypadávání vlasů potenciálně zhoršit..

TRPÍ SEBORHOICKOU DERMATITIDOU VÍCE ŽENY V MENOPAUZE?

ANO.

Tato patologie se vlivem hormonálních změn u žen ve menopauze objevuje častěji.

MŮŽE SEBORHOICKOU DERMATITIDU VLASOVÉ POKOŽKY VYVOLAT MOJE ANTIKONCEPCE?

ANO.

Některé druhy antikoncepce mohou zvýšit sekreci kožního mazu a vyvolat nebo zhoršit lupy či seborhoickou dermatitidu. Existují však různá řešení, poraďte se se svým dermatologem nebo gynekologem.