OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

Jaká je spojitost mezi mikrobiomem vlasové pokožky a lupy?

Co je mikrobiom vlasové pokožky?

R.J.: Mikrobiom je neviditelný ekosystém mikroorganismů, jež jsou nedílnou součástí povrchu pokožky hlavy. Je tvořen především bakteriemi (zejména druhy Staphylococcus epidermidis a Propionibacterium acnes, nyní známým jako Cutibacterium acnes) a kvasinkami (zde silně dominuje Malassezia restricta).
Na cm2 jsou zde miliony těchto mikroorganismů! Jako v případě každého ekosystému žijí tyto mikroorganismy obvykle v rovnováze s vlasovou pokožkou, která jim poskytuje důležité živiny, především prostřednictvím potu a kožního mazu.

Stejně jako v případě pokožky těla a obličeje je rolí mikrobiomu chránit vlasovou pokožku před patogenními mikroorganismy. Mikrobiom vlasové pokožky je u každého člověka individuální, mění se v závislosti na ročním období i během dne - například když si umyjete vlasy.

Jak může mikrobiom ovlivňovat lupy?

R.J.: Za hlavní příčinu vzniku lupů se považuje kvasinka Malassezia restricta. Nedávný výzkum společnosti L'Oréal (1) odhalil, že v porovnání se zdravou vlasovou pokožkou jsou na pokožce s lupy tyto kvasinky přítomny v desetkrát vyšším množství. Naše in vitro pokusy navíc ukázaly, že  Malassezia restricta je pro buňky na pokožce hlavy toxická (2). Přesný mechanismus, jak kvasinky působí na tvorbu lupů, prozatím neznáme, zkoumáme ale několik různých hypotéz.
Na místech s lupy jsme také zaznamenali nerovnováhu bakteriálního osídlení, objevuje se zvýšené množství bakterií Staphylococcus a nižší počet Cutibacterium acnes. Snažíme se nyní porozumět tomu, jak tato nerovnováha mikrobiomu vlasové pokožky (známá rovněž jako dysbióza) začíná, a zkoumáme, zda má přímý vliv na vznik lupů.
Jsme si nicméně jistí tím, že pro vznik lupů je zcela zásadní kožní maz, jímž se Malassezia živí. Bez produkce kožního mazu, jak je tomu napříkad u dětí, lupy nevznikají!

Které další faktory ovlivňují lupy?

R.J.: Dalším faktorem, který se podle našich výzkumů podílí na vzniku lupů (kromě kožního mazu a kvasinek Malassezia), je individuální predispozice k lupům. Někteří lidé jsou ke vzniku lupů náchylnější - může za to suchá pokožka hlavy, nebo špatná funkce kožní bariéry - nebo jejich imunitní a antioxidační obranyschopnost nefunguje tak, jak by měla.
Proto jsou lupy poměrně častým problémem, jímž v určitém období života trpí téměř polovina populace. Vhodný šampon proti lupům může lupy potlačit či jim úplně zamezit.

HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_02_ROLAND_JOURDAIN_585_400.jpg

Roland JOURDAIN

Mikrobiolog a pracovník v klinickém výzkumu L’Oréal Advanced Research

Za hlavního viníka vzniku lupů je považována kvasinka Malassezia restricta.