OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

JAK SE ZBAVIT LUPŮ SNADNO A RYCHLE?

CO JSOU LUPY?

Lupy nebo seboroická dermatitida, jak se v dermatologii nazývá, jsou onemocněním pokožky hlavy, které postihuje 40 až 60 % dospělých na celém světě (1). Jde o nadměrné olupování (deskvamace) vlasové pokožky, kdy namísto jediné buňky (zralý korneocyt) dochází k olupování větší viditelné části - stovek nebo tisíců buněk.

Rozsáhlá studie mezi než 20 000 ženami ve věku od 15 do 75 let zjistila, že výskyt lupů je nejčastější ve věku 15 až 34 let. Po 45. roce jejich výskyt klesá (2).

MIKROBIOM POKOŽKY HLAVY A LUPY

Abychom porozuměli problematice lupů, musíme nejprve pochopit, že pokožka hlavy je vlastního svět sám o sobě. Každý centimetr čtverečný je domovem 10 000 až 100 milionů mikroorganismů – především bakterií a kvasinek (3).

Tento ekosystém je označován jako mikrobiom vlasové pokožky. Výzkum umožnil odborníkům určit, co hraje významnou roli při tvorbě lupů: určitý kmen kvasinek zvaný Malassezia. Bylo zjištěno, že při nerovnováze, přemnožení této kvasinky a její dominanci mikrobiomu je příčinou problémů s lupy (4).

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_17_WHAT_IS_DANDRUFF_cuir_chevelu_saint_coul.jpg

JAKÉ JSOU TYPY LUPŮ? SUCHÉ A MASTNÉ

Suché lupy ve vlasech jsou nejčastějším typem lupů. Šupiny jsou jemné a bělavé, na vlasové pokožce jsou viditelné v oblasti kolem vlasové linie. Šupiny neulpívají na vlasové pokožce.
Snadno se uvolňují a padají, jsou patrné na tmavých vlasech a na oblečení.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_17_WHAT_IS_DANDRUFF_cuir_chevelu.jpg

V případě mastných lupů jsou šupiny velké, nažloutlé a ulpívají na vlasové pokožce. Bývají spojeny s nadměrným množstvím kožního mazu. Vlasová pokožka vykazuje známky podráždění v důsledku škrábání.

Oba typy lupů bývají většinou doprovázeny svěděním vlasové pokožky.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_17_WHAT_IS_DANDRUFF_cuir_chevelu_grasse_coul.jpg

HLEDÁTE PŘÍČINY LUPŮ?

Lupy se objevují z mnoha důvodů. Nejprve je ale třeba zkontrolovat, zda se ve skutečnosti nejedná o psoriázu - zánětlivé kožní onemocnění, kdy je intenzivní šupinatění doprovázeno podrážděným zarudnutím.

Mezi faktory ovlivňující vznik lupů patří např.:
- stres
- hormonální změny
- narušení rovnováhy PH vlasové pokožky
- působení topení v zimě,...

To vše se podílí na nadměrné produkci kožního mazu a na tvorbě příznivého prostředí pro kolonizaci kvasinky Malassezia.

JAK SE ZBAVIT TEDY RYCHLE LUPŮ?

Nejdůležitější je opět obnovit rovnováhu mikrobiomu pokožky hlavy.
Přestaňte se vším, co doposud používáte na své vlasy. Šampony, které jsou pro vaši pokožku hlavy příliš agresivní, ji mohou vysušovat a způsobit podráždění a přetížení kožního mazu. To pak vytváří nerovnováhu, při které se kvasince Malassezii daří. Drsné receptury navíc vytvářejí citlivost a zapřičiňují záněty. Dopřejte tedy pokožce hlavy pauzu! Zbavte se prozatím všech nepotřebných stylingových přípravků. Přejděte na jemný šampon a kondicionér, nejlépe přípravek proti lupům s neutrálním pH.

Vyberte si rychle působící, účinný šampon proti lupům


Při rozhodování, co na lupy, si zvolte šampony s obsahem dermatologických aktivních látek s prokázaným účinkem proti lupům, jako je například sulfid selenu, hvězdná aktivní ingredience v produktech Vichy, díky které lze pokožku hlavy zbavovat šupinek již od prvního mytí. Mezi další využívané látky patří zinek a pirocton olamin, obě účinné v boji proti kvasinkám.

Po prvním použití by měl přípravek proti lupům zklidnit svědící pokožku hlavy. Po druhém mytí by mělo dojít k viditelnému snížení lupů jak na vlasech, tak na pokožce hlavy, a to díky úbytku kvasinek Malassezia, přičemž ostatní přirozené bakterie pokožky hlavy zůstávají nedotčeny.

Peeling proti ulpívajícím lupům

Nejrychlejším způsobem, jak se vypořádat s ulpívajícími lupy, je peeling pokožky hlavy. Tato exfoliační technika pomáhá odstranit husté, nažloutlé šupinky, které ulpívají na pokožce a u kořínků. Ošetření na bázi peelingu je mnohem vhodnější než tradiční šampon proti lupům. Zvolte peeling s přirozeně exfoliačními složkami jako je kyselina salicylová.

A co dále? Pozor na správné oplachování!

Zamyslete se také nad tím, jakým způsobem si myjete vlasy. Ujistěte se, že si vlasy po umytí řádně oplachujete, protože zbytky šamponu mohou dráždit.

Dávejte si pozor též na intenzivní sluneční záření, které může vysoušet pokožku hlavy a vést také k lupům.. Rozhodněte se pro receptury bez obsahu sulfátů a alkoholu, zcela se vyhněte dráždivým látkám jako jsou esenciální oleje a pěnidla. Pokud vaše lupy přetrvávají delší dobu, konzultujte své problémy s dermatologem.

Zdroje:
1: D Saint-Leger. Dandruff (Pityriasis capitis simplex) : of yeasts and men. In : The science of hair care . C Bouillon and J Wilkinson Eds. Taylor and Francis, Boca Raton London New York Singapore. Chapter 21, 609-632, 2005. And J R Schwartz et al. A comprehensive pathophysiology of dandruff and Seborrheic Dermatitis - towards a more precise definition of scalp health. Acterdermvenerol 2013.
2: Source : Beauty trackWomen 12 pays (2016) & beauty track Men 6 pays (2013), IPSOS pour L’Oréal Recherche. Focus Europe et USA: more than 20000 femmes, 15 à 75 ans. b. Bilan antipelliculaires - CMI- mai 2012
3: Saint-Léger, Clavaud C. et al., The Human Scalp and Related Cosmetic Care Products, Basic Science for Modern Cosmetic Dermatology, Penguin books, 13: 167-178, 2015.
4: Mc Ginley et al. Quantitative microbiology of the scalp in non dandruff, dandruff, and seborrheic dermatitis. J Invest Dermatol , 64:401405, 1975.
5: Robbins C.R. et al., Dandruff, Scalp flaking and Scalp Care, Chemical and Physical Behaviour of Human Hair, Springer, 5th ed.,
6:11, 420, 2012. 6. Harding C. R.et al., Dandruff : a condition characterized by decreased levels of intercellular lipids in scalp stratum corneum and impaired barrier Function. Arch Dermatol Res. 294 : 221-230, 2002.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_23_FROM_A_HEALTHY_SCALP_TO_A_DANDRUFF_CONDITION.jpg