OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

Jak se stravovat po porodu?

Poporodní vypadávání a řídnutí vlasů je časté

Během těhotenství naše tělo produkuje obrovské množství estrogenu, vlasy tak nepřecházejí do telogenní fáze a zůstávají v anagenní (růstové) fázi, proto vypadají bohatší a hezčí. Po porodu dochází k hormonální nerovnováze (poklesu hladiny estrogenů) a přechodu do masivní telogenní fáze, kdy 2-3 měsíce po porodu přichází znatelné vypadávání vlasů. S tímto jevem se potýká zhruba 90 % maminek.
Poporodní alopecie u žen, jak bývá toto vypadávání vlasů označováno, může trvat několik měsíců. Jde o jednu z příčin vypadávání a řídnutí vlasů u žen, není však potřeba znepokojovat se, protože jde o normální a dočasný stav.

Jednou z příčin vypadávání vlasů může být strava

Hlavním důvodem vypadávání vlasů po porodu jsou hormony. Často ale mohou k vypadávání vlasů přispět i další faktory, s nimiž se ženy po narození dítěte potýkají - stres, nedostatek spánku, změna stravy atd.

Pro zdraví vlasů je výživa velmi důležitá, strava tělu dodává prvky (proteiny, vitaminy, minerály) nezbytné pro růst vlasů. Nevyvážená strava a redukční dieta, k nimž se po porodu mnoho maminek uchyluje, mohou vést k nedostateřné výživě těla a poporodní vypadávání vlasů ještě zhoršit.

Nejlepší strava pro zamezení vypadávání vlasů

Ve většině případů vlasy běžně dorůstají 6-8 měsíců po porodu, proto není léčba poporodního vypadávání vlasů obvykle nutná. Vhodná strava však může přispět ke zpomalení tohoto typu vypadávání vlasů.
Pro dosažení optimálních výsledků je dobré vyhnout se mlsání (např. sladkostem a dortům) a dodržovat zdravý a vyvážený jídelníček, zejména pak pokud se po porodu snažíte zbavit těhotenských kil.
Měli byste tedy v dostatečném množství konzumovat následující živiny:

  • Bílkoviny (ryby, maso, vejce a luštěniny);
  • Sacharidy (cereálie a celozrnné výrobky);
  • Lipidy (např. olivový olej);
  • Železo (červené maso a některé druhy ryb)

Vitaminy proti vypadávání vlasů po porodu

Mezi vitaminy pro podporu zdraví vlasů dominují vitaminy skupiny B:

  • Vitamin B3: podporuje cirkulaci krve ve vlasových koříncích. Je obsažen v mandlích, houbách, chřestu, avokádu, fazolích, ředkvi, petrželi a kapustě.
  • Vitamin B5 (neboli kyselina pantothenová): podporuje růst vlasů. Je obsažena v celeru, květáku, lískových a vlašských ořeších, česneku a avokádu.
  • Vitamin B6: posiluje účinek ostatních vitaminů a pomáhá posílit vlasové vlákno. Je obsažen v drůběžím masu, sušených banánech, slunečnicových semínkách, zelí, špenátu a rajčatech.
  • Vitamin B8: reguluje produkci kožního mazu na pokožce hlavy. Je obsažen v pivním kvásku, houbách, luštěninách, kapustě, mandlích, rajčatech a naklíčených semenech.
  • Vitamin B12: stimuluje obnovu vlasového folikulu. Je obsažen v masu, vnitřnostech, rybách, drůběžím mase a řase spirulina.
  • Po porodu je třeba při vypadávání vlasů doplnit i vitamin D. Je obsažen v oleji z tresčích jater, tučných rybách, vnitřnostech, vejcích a mléčných výrobcích.

Pokud u vás navzdory dodržování zdravého a vyváženého jídleníčku vypadávání vlasů přetrvává, doporučujeme obrátit se na lékaře. Lékař vám předepíše doplňky stravy, případně doporučí jinou léčbu adaptovanou pro váš typ poporodního vypadávání vlasů.

Vypadávání vlasů po porodu je běžné. Nazýváme jej termínem telogenní efluvium a tento stav je vratný. Pomoci může strava pro podporu zdravých vlasů, která tento fenomén omezí.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_15_What_diet_to_adopt_after_delivery.jpg