OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

Poporodní vypadávání vlasů

Typické symptomy provázející poporodní vypadávání vlasů u žen

Přibližně 90 % maminek se v období tří měsíců po porodu potýká s náhlým vypadáváním vlasů. Doba mezi porodem a ztrátou vlasů koresponduje s délkou klidové (telogenní) fáze růstu vlasů: toto období trvá od jednoho do šesti měsíců, průměrně pak právě ony tři měsíce. Toto dočasné padání vlasů, které označujeme termínem telogenní efluvium, objevuje se především na temeni hlavy, ale může postihovat celou oblast hlavy.

Během tohoto období ženy ztrácejí až 30 % svých vlasů. A vlasy, které nevypadnou, vypadají mdle a lámou se. Lámání vlasů a roztřepené konečky jsou tak jedním z poporodních neduhů, které se objevují poměrně často. Tento typ padání vlasů může přetrvávat až několik měsíců, jde však o přirozený jev. U většiny žen postupně dojde k obnově růstového cyklu vlasů, a to do šesti měsíců, nebo nejpozději do dvanácti měsíců po porodu.

Na vypadávání vlasů mají zásadní vliv hormony

Obrovské množství estrogenů produkovaných ženským tělem v období těhotenství zabraňuje vlasům přejít do telogenní fáze, což znamená, že vlasy jsou „uvízlé“ v růstové (anagenní) fázi. Ženy během těhotenství zaznamenávají, že jim vlasy rostou výrazně rychleji než předtím a vlasy jsou celkově silnější a plnější.
Obnova hormonální rovnováhy po porodu (hladina estrogenu a dalších hormonů rapidně klesá na úrověň před porodem) je spouštěčem masivního přechodu dotelogenní fáze, což vede k výraznému padání a slábnutí vlasů. Jde o poporodní vypadávání vlasů.

Kromě zmiňované hormonální nerovnováhy se na vypadávání vlasů po porodu může podílet také nedostatek spánku, potenciálně pak i potíže s kvalitní nebo nepravidelnou stravou a nároky na péči o novorozence. Případný stres má na vypadávání vlasů také značný vliv. Dalším důvodem k vypadávání vlasů po porodu může být také nedostatek železa a vitaminů.

Poporodní alopecie je dočasná

Ve většině případů je naštěstí poporodní vypadávání vlasů, nebo jejich lámání a řídnutí, pouze dočasné, vlasy opět dorostou.

Poporodní vypadávání vlasů obvykle nevyžaduje žádnou speciální lékařskou léčbu, ztrátu vlasů však může pomoci zpomalit strava s vysokým obsahem železa a vitaminů. Vyzkoušejte také expertní šampony a kúry proti vypadávání vlasů.

Pokud potíže přetrvávají déle než rok, doporučuje se navštívit dermatologa, aby určil příčinu padání vlasů.

Jednou z příčin vypadávání vlasů u žen je porod a hormonální změny. Asi tři měsíce po porodu dochází k náhlému a výraznému vypadávání vlasů.