OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

Nejčastější otázky o vypadávání vlasů

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_01_Can_hair_loss_be_caused_by_menopause.jpg

DOCHÁZÍ K VYPADÁVÁNÍ VLASŮ V DŮSLEDKU MENOPAUZY?

ANO.

Mnoho žen se v období menopauzy potýká s celkovým řídnutím vlasů (spíše než s výraznými lysinami). Hormonální změny, k nimž během této doby dochází, jsou hlavní příčinou vypadávání vlasů u žen, zejména pak pokud mají k androgenní alopecii predispozice. Největší hormonální změnou v menopauze je pokles hladiny estrogenu a progestronu, vlivem něhož si některé ženy mohou všimnout, že jejich vlasy slábnou, řídnou a pomaleji rostou. Pokles těchto hormonů může být rovněž spouštěčem zvýšené produkce androgenů, především testostreonu, a důvodem stažení vlasových folikulů. Výsledkem je pak právě vypadávání vlasů. Androgeny však také způsobují růst nechtěných chloupků na obličeji.
U žen v menopauze mohou k vypadávání vlasů přispívat také další faktory jako vysoký podíl stresu, špatná strava, nedostatek pohybu, nemoc, nedostatečná hydratace a problémy se spánkem. Některé živiny (zejména vitaminy skupiny B, zinek a omega 3 mastné kyseliny) jsou pro hormonální rovnováhu a zdravé vlasy zcela záasadní a jejich nedostatek může stát za vypadáváním vlasů. Doplňky stravy s obsahem živin jako vitamin B7 (či biotin) mohou proti vypadávání vlasů pomoci. Lékař si může vyžádat také různé krevní testy, aby vyloučil další onemocnění, jež by mohlo vypadávání vlasů způsobovat.

Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_02_Can_hair_loss_be_genetic.jpg

MŮŽE BÝT VYPADÁVÁNÍ VLASŮ DÁNO GENETICKY?

ANO.

Tomuto fenoménu se říká alopecie. Jde o nejčastější příčinu vypadávání vlasů u žen i mužů, přestože se s tímto problémem často setkáváme setkáváme u mužů. Jak již napovídá sám název, alopecie je zapříčiněna genetickou predispozicí (častěji se objevuje u mužů) a vlivem mužských hormonů androgenů.
Vypadávání vlasů je dědičné, ale někdy může přeskočit generaci.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_03_Can_hair_loss_cause_itchy_scalp.jpg

ZPŮSOBUJE VYPADÁVÁNÍ VLASŮ SVĚDĚNÍ VLASOVÉ POKOŽKY?

NE.

Vyjma ojedinělých případů výpadávání vlasů svědění vlasové pokožky nijak nezpůsobuje. Je to vlastně přesně naopak: výrazné svědění spojené s určitými onemocněními vlasové pokožky jako psoriáza, plíseň či seborhoická dermatitida mohou být příčinou vypadávání vlasů. Většina těchto patologií ovlivňuje strukturu, a tudíž i odolnost, vlasových folikulů - vlas je tak oslabený a snadněji se láme. Pocit svědění, který často vede k agresivnímu škrábání, může být důvodem vypadávání vlasů a na některých místech může vypadávání vlasů urychlit. Dobrá zpráva je, že ve většině případů vlasy opět dorostou, jakmile se vlasová pokožka vyléčí.

MŮŽE BÝT VYPADÁVÁNÍ VLASŮ ZAPŘÍČINĚNO HORMONY?

ANO.

Vědecky řečeno, nevratná ztráta vlasů bývá označována termínem androgenní alopecie. Jde o nejčastější typ vypadávání vlasů, postihuje 70 % mužů a 40 % žen. Jak již naznačuje samotný název, toto vypadávání vlasů souvisí s mužskými hormony označovanými jako „androgeny“. Androgeny se vyskytují i u žen, ale v podstatně menším množství. Androgenní alopecie se může zhoršit v období menopauzy, protože souvisí s probíhajícími hormonálními změnami. Důvodem vypadávání vlasů je také hormonální antikoncepce a období po porodu. Tyto příčiny jsou však u žen vetšinou dočasné a vratné.

MŮŽE BÝT VYPADÁVÁNÍ VLASŮ DOČASNÉ?

ANO.

Termínem telogenní efluvium se označuje náhlé, často hojné difuzní vypadávání vlasů. V tomto případě se výpadek vlasů v telogenní fázi zvyšuje o 30 % či více a většinou k němu dochází po 3 měsících od spouštěče. Běžné spouštěče telogenního efluvia jsou trauma, stres, stresující nebo významné události v životě (ztráta milované osoby), značný úbytek na váze, extrémní diety, porod, okolní faktory jako sezónní výkyvy či expozice znečištění, nutriční nedostatek, poruchy endokrinního systému, závažné kožní onemocnění pokožky hlavy a vypadávání vlasů v důsledku léků. Telogenní efluvium není dědičné, může postihovat osoby různých věkových skupin, a to muže i ženy. Diagnóza je obvykle stanovena dle vzniku a historie vypadávání vlasů, trichogram pak může pomoci potvrdit podezření. Biopsie vlasové pokožky je potřeba jen zřídka. Tento typ vypadávání vlasů je dočasný, což znamená, že vlasy začnou opětovně růst v rámci přirozeného cyklu, jakmile dojde k vyřešení nebo odeznění příčiny.

ZPŮSOBUJÍ VYPADÁVÁNÍ VLASŮ POKRÝVKY HLAVY?

NE.

Navzdory všeobecnému přesvědčení není nošení pokrývky hlavy příčinou vypadávání vlasů. Klobouky sice vlasy na některých místech splácnou, ale tlak většinou není tak velký, aby narušil vlasové folikuly. Všichni ztrácíme mezi 50 až 100 vlasy denně, je tedy zcela normální , když v klobouku na konci dne objevíte pár vlasů. Pokrývka hlavy může nicméně zapříčinit infekce vlasové pokožky či její podráždění, pokud ji nemyjete, a to pak může být příčinou vypadávání vlasů.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_07_MY_FATHER_IS_BALD_WILL_I_BE_SO.jpg

MŮJ OTEC JE PLEŠATÝ, BUDU PLEŠATÝ I JÁ?

ANO/NE

Androgenní alopecie je výsledkem spojení dvou faktorů:
Zvýšené působení mužských hormonů (androgenů) u kořínků vlasů a dědičné predispozice.
Dědičnost v případě alopecie sehrává zásadní roli, ale není absolutní.
Proto tímto nebývají postiženi všichni členové rodiny stejně. Pokud je plešatý váš tatínek, je šance, že vy byste... nemusel.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_08_DOES_BALDNESS_STRIKE_ONLY_MEN.jpg

POSTIHUJE PLEŠATOST POUZE MUŽE?

NE.

Vypadáváním vlasů mohou trpět muži i ženy.​ Výsledek: různý stupeň bez vlasů. Muži a ženy nebývají vypadáváním vlasů v důsledku androgenní poruchy zasaženi stejně. Vzhledem k tomu, že androgenní alopecie je výsledkem zvýšeného působení androgenů na vlasový kořínek, často v kombinaci s genetickými predispozicemi, mají k této poruše větší sklon muži. Androgenní alopecie se u mužů i žen také různě vyvíjí. Finální stádium u mužů může vypadat jako ztráta vlasů na hlavě s výjimkou temene a v oblasti kolem krku a spánků. Ztráta vlasů u žen bývá difuzní, omezuje se spíše na vrchní část hlavy a má různě závažné podoby.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_09_HAVING_A_HAIR_CUT_FORTIFIES_HAIR.jpg

POSÍLÍ VLASY, KDYŽ SE NECHÁM OSTŘÍHAT?

NE.

To je mýtus. Vlas je složen z kořínku a stvolu. Kořínek je zakotven v dermis vlasové pokožky, která je takovou továrnou pro vznik vlasů. Stvol (viditelná část) je tvořena odumřelými buňkami. To, čemu říkáme vlas, je vlastně mrtvá struktura. Střih tak nemá na vznik, růst a vývoj vlasů žádný vliv.