Dopřejte pleti vzpruhu potravinami s vysokým obsahem Vitamínu C

Hledáte trochu kulinářské inspirace, abyste své pleti mohli dodat potřebnou vzpruhu? Projděte si s námi tyto klíčové ingredience s vysokým podílem Vitamínu C pro zářivou, zdravou a mladistvě vypadající pleť.

Proč je pro naši pleť tak důležité, abychom jedli potraviny bohaté na Vitamín C?


Všichni víme, že je důležité tělu dodávat zdravou stravu – ingredience s vysokým obsahem Vitamínu C jsou však pro pleť zcela zásadní. Výzkum prokázal, že při topické aplikaci na pleť může Vitamín C pomoci s mnoha problémy - od hyperpigmentace až po známky poškození vlivem UV záření[1][2], a to především tehdy, je-li používán spolu s přípravky sluneční ochrany.[3] Studie navíc ukázaly, že Vitamín C pomáhá zvyšovat produkci kolagenu, díky němuž pleť působí plně a mladistvě.[4]

Vitamín C pomáhá zvyšovat produkci kolagenu, díky němuž pleť působí plně a mladistvě!

Tyto impozantní benefity dělají z Vitamínu C doslova klíčovou ingredienci, pokud si chcete zachovat zdravý, zářivý a mladistvý vzhled. Vitamín C samozřejmě není pouze žádanou látkou obsaženou v kosmetických péčích o pleť, jde také o důležitou součást zdravé stravy. To znamená, že aby mohla pleť těžit z přínosných vlastností tohoto vitamínu, je potřeba jej tělu dodávat zvenku i zevnitř.

Vaření a skladování ingrediencí s vysokým podílem Vitamínu C


Jak tedy nejlépe upravovat a skladovat suroviny bohaté na Vitamín C? Obecně lze říci, že je nejlepší tyto ingredience vařit co možná nejméně, aby si uchovaly své výživové hodnoty.[5]

Pomeranče nemají svou reputaci potraviny s vysokým obsahem Vitamínu C pro nic za nic. Důvod? Jejich barva. Úctyhodné množství betakarotenu (oranžový pigment, který pomerančům dodává jejich zářivou barvu) značí, že pomeranče obsahují i značné množství Vitamínu C. Co se jejich úpravy týče, je nejlepší vymačkat si z nich džus. Odborník na výživu Raphaël Gruman vysvětluje, že pomeranče jsou termocentrické, což znamená, že vitaminy a minerály v nich obsažené jsou extrémně citlivé na světlo a teplo, a proto je nejlepší konzumovat je v syrovém stavu. 

Poměrně značné množství Vitamínu C obsahují také rajčata. Domácí rajčatová omáčka na těstoviny, kterou připravíte za pár minut, je však mnohem zdravější variantou než kupované omáčky – ty totiž často obsahují velké množství cukru. Rajčata ale příliš dlouho nevařte, podíl Vitamínu C byste v nich výrazně snížili. Připravte si proto omáčku s kousky rajčat, která jen krátce prohřejete v pánvi. 

A nakonec tu máme mrkev, která podobně jako pomeranče za svou jasnou barvu vděčí betakarotenu. Mrkev neobsahuje pouze Vitamín C, je také skvělým zdrojem provitaminu A známého tím, že pomáhá bojovat proti viditelným známkám stárnutí pleti. I v tomto případě platí, že je nejlepší mrkev konzumovat v syrovém stavu, proto si ji nakrájejte či nastrouhejte do salátu, nebo snězte jako zdravou svačinku třeba k hummusu. Pokud hledáte inspiraci, jaká jídla si na tento týden připravit, podívejte se, co se dá v kuchyni z těchto surovin s vysokým obsahem antioxidantů a Vitamínu C vytvořit.

Sources:
[1] Telang, P. ‘Vitamin C in Dermatology’ in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) pp. 143-146 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/]
[2] Fitzpatrick R.E., Rostan E.F. ‘Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage’ in Dermatological Surgery 28.3 (2002) p. 231-236 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11896774]
[3] Darr, D., Dunston, S. et al, ‘Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants’ in Acta dermato-venereologica 76.4 (1996) pp. 264-268 [Accessible at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8869680/]
[4] Boyera, N. Galey, I. and Bernard, B.A. ‘Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts’ in Internet Journal of Cosmetic Science 20.3 (1998) pp. 151-158 [Accessible at:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505499/]
[5] http://www.livestrong.com/article/547867-what-does-cooking-do-to-vitamin-c/: See quote from Office of Dietary Supplements at the National Institute of Health.

Redakce

Nejčtenější

Top 10 přírodních doplňků pro doplnění energie

Všichni bychom čas od času potřebovali trochu víc energie – ale kolik znás snástupem odpolední únavy sahá po něčem sladkém? Čtěte dále, protože společně prozkoumáme deset nejlepších přírodních doplňků, které vám dodají energii, aniž by zdlouhodobého hlediska škodily zdraví.

Přečtěte si více