OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

Jak řešit poporodní alopecii?

Jaké jsou příčiny vypadávání vlasů po porodu?

Během těhotenství ženské tělo produkuje obrovské množství estrogenu, více vlasových folikulů tak přechází do růstové (neboli anagenní) fáze vlasového cyklu. Vlasy tak v této růstové fázi zůstávají. Po porodu dochází k hormonální nerovnováze spojené s poklesem hladiny estrogenů a nastává přechod do náhlé a masivní telogenní (klidové) fáze, kdy 2-3 měsíce po porodu přichází znatelný výpadek vlasů. Toto telogenní efluvium je jednou z příčin vypadávání a řídnutí vlasů u žen.

Poporodní vypadávání vlasů sice může trvat několik měsíců, jde však o zcela normální a vratný stav.

Ve většině případů je poporodní vypadávání vlasů dočasné a vlasy začínají opětovně růst po 6-8 měsících. Poporodní vypadávání vlasů obvykle nevyžaduje žádnou léčbu. Tento typ vypadávání vlasů u žen může nicméně zpomalit strava bohatá na železo a vitaminy, která podpoří i růst vlasů.
Americká asociace The American Pregnancy Association například doporučuje následující:

  • Komplex vitaminů B a/nebo biotin (vitamin B7)
  • Železo
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Zinek
  • Prospěšné mohou být také omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, stejně jako vitaminy, ryby nebo olej z lněného semínka, protože obnovují optimální hladinu mastných kyselin a mohou podpořit zdraví vlasů.

Zmírnění stresu jakožto spouštěče ztráty nebo řídnutí vlasů

Příčinou vypadávání vlasů u žen je nejen změna hladiny estrogenů, ale také stres a nedostatek spánku (pro čerstvé maminky životní realita). Pomoci mohou relaxační techniky a dechová cvičení. Doporučuje se rovněž cvičení mírné až střední intenzity.
Němeli byste podceňovat ani poporodní depresi. Pokud v týdnech či měsících po porodu pociťujete úzkost a  máte poraženecké nálady, měli byste se obrátit na lékaře či specialistu.

Šetrnější vlasový styling a rutina péče o vlasy

Bez ohledu na délku vlasů se vyhněte přehnanému kartáčování, česání a stylingu. Zabráníte tak většímu výpadku vlasů. Vlasy rovněž nestahujte, dejte proto vale culíkům, zaplétání vlasů a drdolům. Vyhýbejte se i barvení, trvalé, kulmám a žehličkám na vlasy.

Pro zdravý růst vlasů je důležitá zdravá vlasová pokožka, váš dermatolog vám může doporučit šampon na růst vlasů, spreje a vlasové masky s obsahem přírodních olejů (např. mandlový olej) pro posílení a podporu vlasů.

Pomoci může šampon proti vypadávání vlasů s obsahem vitaminů B.

Zdravotní potíže

Poporodní vypadávání vlasů je přirozenou součástí zotavování se z porodu, návštěva lékaře se doporučuje pouze v případě, pokud vypadávání vlasů přetrvává dlouhou dobu.

Jak již bylo zmíněno, poporodní vypadávání a řídnutí vlasů obvykle netrvá dlouho - pokud se nepřidají zdravotní problémy jako nedostatek železa či porucha štítné žlázy. V tom případě mohou být nasazeny doplňky stravy obsahující estradiol, antikoncepce nebo léky na štítnou žlázu. Některé druhy medikace však nejsou slučitelné s kojením. Na radu odborníka nicméně můžete užívat vitaminové doplňky.

Poporodní alopecie je zcela normální symptom hormonálních změn po porodu.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_14_How_to_treat_post_partum_alopecia.jpg