OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

POTÍŽE S VLASOVOU POKOŽKOU A JEJICH ŘEŠENÍ POMOCÍ KOSMETICKÝCH VÝROBKŮ

Vlasová pokožka se potýká s poruchami a onemocněními stejně jako pokožka kdekoliv na těle. U většiny z nich je potřeba dermatologický dohled a volba adekvátních postupů. Podle původu či postižené tkáně rozlišujeme celou škálu různých obtíží.
Nejčastějšími medicínskými problémy, s nimiž se v souvislosti s vlasovou pokožkou potýkáme, jsou infekce vlasové pokožky (bakteriální, plísňové), zánětlivá onemocnění (psoriáza, lupus erythematodes), benigní formy rakoviny kůže atd. Nejčastějším onemocněním pokožky hlavy je pak bezpochyby psoriáza, kterou si lze snadno splést se závažným stavem lupů či seborhoické dermatitidy (rozšířené onemocnění podobné lupům, které se objevuje na celém obličeji). Psoriáza není zrovna estetickým onemocněním (velké šupiny ve vlasech, zarudlá vlasová pokožka), navíc ale také značně ovlivňuje kvalitu života pacientů (v USA psoriázou trpí kolem 5 milionů osob), protože způsobuje neustálé svědění hlavy.
Na pokožce hlavy zasažené psoriázou se navíc také setkáváme s alopecií (psoriatická alopecie): na postižených místech již nevyrůstají vlasy. Mnoho rodičů se také často potýká s dalšími potížemi, kdy je léčba sice úspěšná, ale zdlouhavá, a tou jsou vši (Pediculosus capitis) na vlasové pokožce dětí. S ohledem na dané onemocnění vlasové pokožky se využívají různé léky (retinoidy, kortikoidy, ditranol, antimitotika, psoraleny, UVA, antibakteriální a protiplísňové preparáty), ty však s sebou často nesou vedlejší účinky (pocity diskomfortu, potíže s úpravou vlasů, zabarvení pokožky...). Kosmetické přípravky mohou v mnoha aspektech pomoci zlepšit či obnovit komfort a estetickou stránku takto zkoušené vlasové pokožky, k níž jsou šetrné. A co je důležité neopomenout, na vlasové pokožce může u některých citlivých osob dojít při barvení vlasů k velmi závažné alergické reakci. Těmto nepříjemnostem se můžete vyhnout, pokud budete dodržovat instrukce uvedené výrobcem.

O kosmetických přípravcích si můžete zapamatovat:

Kosmetické přípravky nejsou určeny k léčbě. Mohou však být cenným pomocníkem pro řešení veškerých vedlejších účinků vyvolaných medicínskou léčbou. Šampony, lotia a masky s označením „šetrné k vlasové pokožce" jsou výbornými spojenci pro narušenou pokožku hlavy.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_57_SCALP_DISEASES_HELP_FROM_COSMETIC_PRODUCTS.jpg