OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

PODRÁŽDĚNÍ VLASOVÉ POKOŽKY

PERMANENTNĚ PODRÁŽDĚNÁ VLASOVÁ POKOŽKA - FYZIKA

Pravidelné dráždění je nejspíš druhým charakteristickým znakem pokožky hlavy. Zatímco k běžné péči o pokožku přistupujete s jemností, vlasová pokožka je neustále, dokonce denně, drážděna opakovaným třením. To je někdy poměrně intenzivní a vzniká různými způsoby: agresivní kartáčování a česání, sušení ručníkem či tření během samotného mytí vlasů.
Tuhá struktura vlasů (kutikula) se při dlouhém tření vlasové pokožky dostává do svrchních vrstev, čímž dojde k odstranění o 20 až 30 zrohovatělých buněk více, než při mytí odstraní šampon. Ve zkratce, v porovnání s jemnější pokožkou/třením dochází na povrchu vlasové pokožky k typickému peelingovému působení. To je však neustálou výzvou pro obnovu epidermis, přestože tento pellingový účinek je v některých případech (např. u lupů) žádoucí - odstraňuje totiž nechtěné šupiny a kožní buňky. Části těla vystavené neustálému tření (dlaně, chodidla...) vykazují zvýšenou tloušťku kůže, související s adaptovanou přestavbou buněk epidermis. Vlasová pokožka není výjimkou.
Vyjma těchto podráždění k suchosti vlasové pokožky přispívá také příliš intenzivní (nebo příliš dlouhé) teplo (100-150°C) vzniklé působením fénu. Vlasová pokožka pak svědí a objevuje se zvýšená deskvamace.
Vlivem těchto fyzikálních příčin pociťuje vlasová pokožka diskomfort. Ke zmírnění těchto nepříjemných pocitů napomáhá jemná masáž pokožky hlavy a chladivá relaxační a hydratační maska.

K ZAPAMATOVÁNÍ

Veškeré postupy a nástroje používané k péči a úpravě vlasů by měly být především šetrné.

PERMANENTNĚ PODRÁŽDĚNÁ VLASOVÁ POKOŽKA - MATKA PŘÍRODA

Povrch vlasové pokožky u lidí je různorodý a komplexní mikroekosystém, který denně vyvolává reakce epidermis a nervové soustavy. Jde o povrch, jež je neustále pokryt potem, kožním mazem a vedlejšími produkty epidermis. Všechny poskytují živnou půdu pro hojné osídlení mikrobiální flórou (bakterie a kvasinky).
Velké lupy ve vlasech i lupy ve vousech jsou asi nejlepší ilustrací těchto vzájemných vztahů, jejichž výsledkem je v tomto případě nevyvážený ekosystém. Epidermis je neustále zkoušena a přizpůsobuje se svou zvýšenou obnovou (dochází k rychlejší obnově buněk). V porovnání s pokožkou na jiných částech těla histologie ukazuje silnější a nepravidelnou bazální vrstvu kůže, vzniká tlustší, ale nezpevněné stratum corneum. Tento jev lze pozorovat u všech subjektů, bez ohledu na pohlaví či etnikum.


O vlasové pokožce si můžete zapamatovat

Vlasová pokožka u lidí je dokonalým modelem kožního ekosystému, rozvíjí se zde biochemické, fyziologické a mikrobiologické interakce. Tento pohled je cestou k různému využívání kosmetiky (hygiena, péče, zklidněnní, mikrobiální kontrola atd.)

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_59_THE_SCALP_AGGRESSIONS_BRUN.jpg