OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

Mají šedivé vlasy větší sklon k vypadávání?

Proč máme šedivé vlasy?

J-F. M.: Během anagenní (růstové) fáze vlasového cyklu vytváří vlasový folikul (část vlasu ukotvena ve vlasové pokožce) pigmentovaný stvol (pramen vlasů je tvořen vícero stvoly). Vlasové stvoly mohou být blond, černé, zrzavé nebo hnědé, a to v závislosti na genetických předpokladech každého jedince.
Růst vlasů a pigmentace přetrvávají tři až čtyři roky, poté vlas během telogenní fáze vypadává a růstový cyklus vlasů začíná nanovo.

Aby mohla začít nová růstová fáze, vlasový folikul, z něhož vlas vyrůstá, se musí „dobít“ v rezervoáru kmenových buněk (jsou důležité pro růst vlasů) a melanocytů (dodávají vlasům či pokožce barvu). Jakmile vlasový folikul opětovně načerpá z růstových a pigmentových buněk energii, vzniká nový vlas plný melaninu. Vlasy tak dorůstají v původní barvě, cyklus po cyklu.

Tento proces se však s věkem zhoršuje - objevují se šedé a postupem času i bílé vlasy - zásoba melanocytů v rezervoáru se snižuje a nakonec zcela mizí. S každým cyklem růstu vlasů má vlasový folikul k dispozici stále méně melanocytů. Vlasy postupně ztrácejí pigmentaci, dokud nezbělají úplně.
Mezi faktory způsobující ztenčení zásob těchto buněk řadíme genetické predispozice, ale také stres kladený na melanocyty, v důsledku toho se pak objevují šedé vlasy.


Čím se vyznačují šedivé vlasy?

J-F. M.: Šedé vlasy mají stejné vlastnosti jako pigmentované vlasy, vznikají ve stejném vlasovém folikulu. Jediným rozdílem je to, že vlasový stvol v případě šedých a bílých vlasů obsahuje pouze malé množství pigmentu, nebo je zcela bez pigmentu.
Mnoho lidí se mylně domnívá, že šedé vlasy rostou silnější než pigmentované vlasy. Veškeré doposud provedené laboratorní experimenty nicméně potvrdily, že šedivé vlasy rostou stejnou rychlostí a mají stejný průměr jako pigmentované vlasy. Další běžně rozšířený mýtus je pak ten, že pokud šedý vlas vytrhnete, naroste vám několik nových šedých vlasů. To však není pravda.


Existuje souvislost mezi šedivými vlasy a vypadáváním vlasů?

J-F. M.: Není známa spojitost mezi šedinami a vypadáváním vlasů. Vlasy mohou zbělat, depigmentace ale není příčinou předčasného vypadávání vlasů. 
Pravdou je, že množství melanocytů (odpovědných za pigmentaci) se v rezervoáru, v němž se před započetím nového růstového cyklu vlasový folikul dobíjí, snižuje. Množství kmenových buněk (odpovědných za růst vlasů) může zůstat stabilní.  Vlas tak dál roste stejnou rychlostí a má stejný průměr - přestože je bílý.
Při vypadávání vlasů sehrává roli samozřejme stres a věk, ten s sebou přináší nejen šediny a bílé vlasy, ale také zvýšené vypadávání vlasů. Tyto dva jevy spolu nicméně nijak nesouvisí.




HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_04_JF_MICHELET_585_400.jpg

Jean-François MICHELET

Vedoucí laboratoře se zaměřením na regeneraci vlasů, L’Oréal Advanced Research

Není známa žádná spojitost mezi šedivými vlasy a vypadáváním vlasů.