OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

JE VLASOVÁ POKOŽKA
CHRÁNĚNA PŘED UV ZÁŘENÍM?

Ve zkratce řečeno, normální vlasová pokožka (tedy neplešatá pokožka, bez alopecie) není plně chráněna před UV zářením, přestože je do jisté míry samozřejmě zastíněná normálním vlasový porostem. Ve vzpřímené poloze však expozice slunečnímu záření naznačuje, že vlasy ne zcela pohlcují UV záření. Tento „ochranný vlasový faktor“ se liší (70 % až 90 %) v závislosti na hustotě, barvě a síle vlasů, vlasová pokožka je tak oblastí kůže, která není tak docela chráněna před paprsky slunečního záření. V případě velké sluneční expozice se vlasová pokožka může spálit (a opálit se), přestože k tomuto častěji dochází na pokožce těla. Pokud se spálíte na pokožce hlavy, je česání opravdu bolestivé. Na povrchu pokožky hlavy často pozorujeme fluorescenční signály související se známkami UV záření jako pigmentové skvrny mezi vlasovými folikuly a dermální solární elastózu (nahromadění elastinu). Tento fakt zčásti vysvětluje vznik melanomu na vlasové pokožce, je proto důležité si vlasovou pokožku nechat prohlédnout dermatologem. Podobná situace nastává u zvířat chovaných pro vlnu, která jsou dlouhodobě vystavena slunci (např. ovce v Austrálii), u nichž dochází k rozvoji melanomu na těch částech těla, která jsou vlnou nejméně pokryta.
Doporučuje se nezapomínat na pokrývku hlavy. Kosmetické přípravky určené pro ochranu pokožky hlavy (a vlasů) před UV zářením jsou složitější než ty, které se běžně používají na ochranu pokožky těla: aplikace organických opalovacích přípravků - v účinném množství - způsobuje to, že se vlasy mastí, jsou mdlé a vnímáné jako „špinavé“. Lidé je proto neradi používají. Zde jsou tedy otevřené dvěře pro inovaci, bude zřejmě potřeba zvolit absorpční pigmenty, které nebudou tolik narušovat estetiku vlasů. Právě to je zásadní předpoklad pro vývoj produktů pro vlasy a pokožku hlavy.

O ochraně vlasové pokožky si můžete zapamatovat:

Normální vlasová pokožka (neplešatá, bez alopecie) odolává náporu UV záření, přestože je jeho dopad méně intenzivní než v případě nezakrytých částí těla. Dveře jsou otevřeny inovativní ochraně respektující estetické potřeby.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_55_SCALP_A_UV_PROTECTED_SKIN.jpg