OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

Jak lze vypadávání vlasů léčit?

Jak řešit vypadávání vlasů? Jak to funguje?

J-F. M.: Existuje spousta různých způsobů, jak řešit vypadávání vlasů, ne všechny ale fungují stejně.
Před začátkem jakékoliv kúry byste se měli obrátit na dermatologa, který stanoví přesnou diagnózu a v závislosti na závažnosti vypadávání vlasů určí nejlepší postup léčby.

Na nejčastější formu alopecie (androgenní alopecii) lze použít různé postupy - od chirurgickho zákroku, léčby pomocí léčivých roztoků až po kosmetiku. Například šampon na vypadávání a růst vlasů, sérum na vlasy.

Nejčastějším chirurgickým zákrokem je transplantace vlasů. Jde o invazivní a drahou proceduru, která se odvíjí od závažnosti vypadávání vlasů. Většinou je potřeba ji absolvovat vícekrát, aby se pokryla celá pokožka hlavy a výsledky byly uspokojivé.

Další možností je PRP terapie (léčba pomocí plazmy s vysokým obsahem krevních destiček). V tomto případě chirurg pacientovi odebere krev, získá z ní krevní destičky (ty obsahují velké množství růstových faktorů) a injekčně je aplikuje do vlasové pokožky. Výsledky se mohou lišit, záleží na konkrétním jedinci. Zákrok nelze srovnávat s transplantací vlasů. PRP terapie bývá doporučována pro difuzní alopecii.

U některých typů vypadávání vlasů, zejména pak v případě androgenní alopecie, existují dva léčebné postupy umožňující viditelný opětovný růst vlasů.

Na trhu existuje také celá řada vodiček a kosmetických roztoků s obsahem aktivních a účinných ingrediencí. Tyto přípravky zpomalují procesy vedoucí k miniaturizaci vlasových folikulů či vypadávání vlasů a naopak urychlují proces regenerace.

Jak přesně vypadá léčba?

J-F. M.: V případě androgenní alopecie, která během života postihuje více než polovinu mužů a velké množství žen v období menopauzy, existují dva léčebné postupy, které podporují a umožňují urychlit opětovný růst vlasů. U některých jedinců však nefungují.

Jednou z možností léčby je orální užívání finasteridu. Ten se původně využíval k léčbě rakoviny prostaty. Mnoho pacientů však jako vedlejší účinek pozorovalo obnovu růstu vlasů. Finasterid v podstatě působí tak, že zpomaluje enzym aktivující androgeny, tedy hormony odpovědné za vypadávání vlasů při androgenní alopecii.

Na obnovu vlasů působí i minoxidil, jehož účinek byl také objeven náhodou. Původně byl užíván k léčbě vysokého tlaku, u pacientů byl však pozorován viditelný růst vlasů a chloupků. Stále není jasné, jak minoxidil funguje, dnes je nicméně předepisován jako topická léčba (aplikuje se přímo na pokožku hlavy).

K obnově růstu vlasů dochází u obou léčebných postupů v rozmezí 3 až 6 měsíců, ale účinek ustupuje po ukončení kúry.

Co se týče kosmetických kúr, svou účinnosti se osvědčil aminexil. Působí proti nahromadění a tuhnutí kolagenu, zejména pak pojivové tkáně pochvy vlasového folikulu - tento fenomén je pozorován u jedinců trpících alopecií. (viz článek - Biologické mechanismy za vypadáváním vlasů).

Další velmi známou aktivní ingrediencí je stemoxydin. Tato molekula stimuluje proces regenerace vlasového folikulu tím, že napodobuje účinky nedostatku kyslíku, ten je obecně prospěšný pro regeneraci tkání. V poslední době byl se stemoxydinem kombinován resveratrol s cílem ochránit vlasy před oxidativním stresem.

Jsou kúry proti ztrátě vlasů pro muže a ženy stejné?

J-F. M.: Ne, kúry pro ženy a muže nejsou zcela stejné.
Finasterid se obvykle předepisuje mužům.
Minoxidil může být předepisován mužům i ženám, mění se pouze dávkování a koncentrace - 2% pro ženy a 5% pro muže. Vodičky a roztoky na bázi aktivních ingrediencí jako aminexil či stemoxydin jsou určeny pro ženy i muže.
Doporučuje se také navštívit dermatologa, který posoudí rodinnou anamnézu, životní styl a stravovací návyky pacienta, aby odhalil potenciální nedostatky ve výživě.

HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_04_JF_MICHELET_585_400.jpg

Jean-François MICHELET

Vedoucí laboratoře se zaměřením na regeneraci vlasů, L’Oréal Advanced Research

Existuje spousta různých způsobů řešení vypadávání vlasů a řídnutí vlasů, ale ne všechny fungují stejně.