Losos: zdravé tuky pro vyplnění pleti

Pro ty z nás, kdo touží po zářivé a zdravé pleti (takže všichni), by měl být losos na první příčce nákupního seznamu.

Salmon-healthy-fats-for-plump-skin

Požádali jsme dermatoložku Dr. Ninu Roos a specialistu na výživu Raphaëla Grumana, aby se s námi podělili o své odborné tipy, jak připravit všemi oblíbenou tučnou rybu, a vysvětlili nám, proč je pro krásnou pleť tak zásadní přijímat dostatek omega 3 mastných kyselin.

Dejte si ryby: jak losos pomáhá hydratovat pleť

Dermatoložka Dr. Nina Roos tvrdí, že pro hydrataci pleti je losos jednou z nejúčinnějších přírodních surovin. Podobně jako avokádo jsou tučné ryby jako losos a makrela nabité přirozeně se vyskytujícími mastnými kyselinami včetně omega 3. Tyto mastné kyseliny pomáhají zachovat přirozenou funkci kožní bariéry a maximalizují retenci vody pro více vyplněnou a mladistvěji vypadající pleť. Módní návrhářka Victoria Beckham, která otevřeně hovoří o svém boji s akné, přísahá na lososa jako na způsob, jak zklidnit svou pleť. Losos má relativně málo kalorií a je neuvěřitelně bohatým zdrojem bílkovin, což stimuluje tvorbu kolagenu – ten pleti dodává nejen mladistvý vzhled, ale je zdravý také pro chrupavky a pojivové tkáně uvnitř našeho těla. Skvělými zdroji bílkovin s podobnými benefity pro organismus jsou i další suroviny jako další tučné ryby, ořechy a řepkový olej. Nevíme, jak pro vás, ale pro nás je to rozhodně inspirace – je načase vyhrnout si rukávy a zamířit do kuchyně.

Jak uvařit lososa: čím nižší teplota, tím lépe

Existuje asi milion způsobů, jak připravit lososa, a proto jsme požádali specialistu na výživu Raphaëla Grumana, aby se snámi podělil o své tipy, jak z této neuvěřitelně univerzální suroviny získat co nejvíce. Všichni dobře známe klasický postup pečení lososa v alobalu, ale podle Raphaëla je důležité především sledovat teplotu grilu či trouby. Pro zachování co nejvíce omega 3 mastných kyselin zabalte filet či steak z lososa do alobalu nebo papíru na pečení s trochou oleje a pečte asi 15 minut při nízké teplotě (140°C). Získáte tak vlhké, šťavnaté kousky ryby, které se rozpadnou na vidličce. Pokud lososa budete připravovat při příliš vysoké teplotě, bude tuhý a vysušený s drasticky sníženým množstvím esenciálních mastných kyselin – a to není zrovna ideální výsledek poté, co v kuchyni strávíte přípravou jídla tolik času.

Redakce

Nejčtenější

Top 10 přírodních doplňků pro doplnění energie

Všichni bychom čas od času potřebovali trochu víc energie – ale kolik znás snástupem odpolední únavy sahá po něčem sladkém? Čtěte dále, protože společně prozkoumáme deset nejlepších přírodních doplňků, které vám dodají energii, aniž by zdlouhodobého hlediska škodily zdraví.

Přečtěte si více