OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Previous

CO JE MIKROBIOM VLASOVÉ POKOŽKY?

Co přesně je mikrobiom vlasové pokožky?

R.J.: Mikrobiom je neviditelný ekosystém mikroorganismů, jež jsou nedílnou součástí povrchu pokožky hlavy. Je tvořen především bakteriemi (zejména druhy Staphylococcus epidermidis a Propionibacterium acnes, nyní známým jako Cutibacterium acnes) a kvasinkami (zde silně dominuje Malassezia restricta).
Na cm2 jsou zde miliony těchto mikroorganismů! Jako v případě každého ekosystému žijí tyto mikroorganismy obvykle v rovnováze s vlasovou pokožkou, která jim poskytuje důležité živiny, především prostřednictvím potu a kožního mazu.

Stejně jako v případě pokožky těla a obličeje je rolí mikrobiomu chránit vlasovou pokožku před patogenními mikroorganismy. Mikrobiom vlasové pokožky je u každého člověka individuální, mění se v závislosti na ročním období i během dne - například když si umyjete vlasy.

Čím se mikrobiom vlasové pokožky odlišuje od mikrobiomu pokožky těla?

R.J.: Populace bakterií a kvasinek na povrchu pokožky těla se liší od těch žíjících na vlasové pokožce. Liší se také podle toho, kterou část těla obývají - dokážou se totiž dokonale přizpůsobit prostředí. Bakterie v podpaží, tedy v oblasti, kde se hodně potíme, nejsou tytéž jako ty na předloktí.

Mikrobiom vlasové pokožky se v zásadě podobá mikrobiomu pokožky na čele, v obou zónách totiž dochází k podobnému vylučování potu a séba. Na pokožce hlavy jsou však navíc vlasy, proto je sama o sobě unikátní.

Jaké jsou nejnovější objevy související s mikrobiomem vlasové pokožky?

R.J.: Výzkum společnosti L´Oréal nejprve přesně identifikoval hlavní kolonie kvasinek a bakterií na pokožce hlavy (1), a poté nám umožnil určit další potenciální funkce tohoto mikrobiomu. Nedávno jsme zjistili, že bakterie Cutibacterium acnes by v podstatě pro vlasovou pokožku mohla být zdrojem vitaminů a esenciálních aminokyselin, stejně jako některé bakterie pro trávící systém (2).

Dalším důležitým průlomem je to, že se nám podařilo sekvencovat kompletní genom kvasinky Malassezia restricta (3). Díky tomu pro nás bude nyní snazší kvasinku, o jejímž podílu na vzniku lupů již víme, prostudovat.

HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_02_ROLAND_JOURDAIN_585_400.jpg

Roland JOURDAIN

Mikrobiolog a pracovník v klinickém výzkumu L’Oréal Advanced Research

Mikrobiom je neviditelný ekosystém mikroorganismů, jež jsou nedílnou součástí povrchu pokožky hlavy.