Recept: Krémová houbová polévka
Vychutnejte si výbornou krémovou houbovou polévku z Food Tube kanálu Jamieho Olivera! Recept zabere přibližně 45 minut a je super snadný. Doporučujeme přidat ciabattu s houbami jako přílohu (k namáčení do polévky).
Ingredience
- 600 g směsi žampionů
- 1 cibule
- 2 stonky celeru
- 3 stroužky česneku
- pár snítek čerstvé petržele
- pár snítek čerstvého tymiánu
- olivový olej
- 1,5 litru bio kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 75 ml smetany
- 6 plátků ciabatty
- extra panenský olivový olej
Postup přípravy
1. Žampiony očistěte a nakrájejte najemno.
2. Oloupejte a najemno nakrájejte cibuli, celer a česnek, poté utrhněte petržel a najemno nasekejte stonky. Následně otrhejte lístky tymiánu.
3. Ve velké pánvi při střední teplotě zahřejte trochu olivového oleje, přidejte cibuli, celer, česnek, petržel, lístky tymiánu a žampiony. Přikryjte pokličkou a na mírném plameni vařte doměkka.
4. Vyjměte 4 lžíce hub a nechejte si je na později.
5. Do pánve přilijte vývar a přiveďte k varu, poté ztlumte plamen a nechejte 15 minut probublávat.
6. Ochuťte mořskou solí a černým pepřem a tyčovým mixérem polévku rozmixujte dohladka.
7. Přilijte smetanu, opět přiveďte k varu a vypněte.
8. Na vroubkované grilovací pánvi opečte ciabattu, poté posypejte většinou zbylých žampionů a lehce zakápněte extra panenským olivovým olejem.
9. Polévku vlijte do misek, ozdobte sekanou petrželkou a zbytkem hub a servírujte s ciabattou crostini.