OK

OK Zrušit

Děkujeme

Zavřít

Polyfenoly a jejich benefity pro pleť

Co jsou polyfenoly a čím jsou prospěšné pro pleť? Čtěte dál, protože si na tyto magické molekuly a zejména na jejich antioxidační účinky posvítíme.

Polyfenoly a jejich benefity pro pleť

Co jsou polyfenoly a jaké benefity přinášejí pleti?

I když spousta z nás tento termín možná neslyšela, rozhodně dobře známe výhody, které polyfenoly přinášejí naší pleti. Obecně řečeno mezi polyfenoly řadíme desítky potravin (často rostlinného původu), které obsahují velké množství antioxidantů. Potraviny obsahující antioxidanty jsou známé svými antioxidačními účinky, které oceníme především v boji proti dopadům stresu, jež vzniká v souvislosti s UV zářením. Potraviny s obsahem polyfenolů působí proti šíření volných radikálů vyvolaných externími faktory, jako je poškození vlivem slunce nebo znečištění. Právě tyto faktory pak urychlují vznik viditelných projevů stárnutí pleti. Čím více antioxidantů konzumujeme, tím lépe se naše pleť vyrovnává s tímto typem oxidativního stresu - toužíme-li tedy po zářivé a zdravé pleti, je důležité do našeho jídelníčku zařadit suroviny bohaté na polyfenoly.

Jak do jídelníčku zařadit potraviny s vysokým obsahem polyfenolů?

Jezte zeleninu! Polyfenoly jsou obsaženy ve velké škále přírodních surovin, především pak v syrové zelenině, ovoci, koření a bylinkách, a jídlu často dodávají kyselou či nahořklou chuť. Rafinované nebo průmyslově zpracované potraviny naopak obsahují jen malé množství polyfenolů, pokuste se proto používat přírodní suroviny a vytěžte z nich maximum. Existuje jedno obecné pravidlo – barevné potraviny jako borůvky, granátová jablka a červené hrozny obsahují velké množství polyfenolů díky přítomnosti barviva anthocyaninu. Dalšími výbornými zdroji polyfenolů jsou kmín a kurkuma – pro maximální účinek vyzkoušejte kombinaci kurkumy a černého pepře. Vyjma benefitů pro pleť mají potraviny spadající do skupiny polyfenolů také příznivý vliv na celkový zdravotní stav našeho organismu. Flavonoidy, podskupina polyfenolů, mohou pomoci stabilizovat krevní tlak. Studie ukázaly, že některé polyfenoly obsažené v hořké čokoládě (myslíme jeden dva čtverečky, ne celou tabulku) mohou mít pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a mohou zlepšit cirkulaci.* ** Ne, že bychom pro čokoládu potřebovali nějakou výmluvu, ale je dobré tohle vědět.

*
Huang WY, Davidge ST, Wu J. Bioactive natural constituents from food sources-potential use in hypertension prevention and treatment. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(6):615-30. doi: 10.1080/10408398.2010.550071.
** Arranz S, Valderas-Martinez P, Chiva-Blanch G, Casas R, Urpi-Sarda M, Lamuela-Raventos RM, Estruch R. Cardioprotective effects of cocoa: clinical evidence from randomized clinical intervention trials in humans. Mol Nutr Food Res. 2013 Jun;57(6):936-47. doi: 10.1002/mnfr.201200595.

go to top