NOVINKAProcházením této stránky dáváte souhlas s využíváním souborů Cookies. Pro více informací klikněte zde..

Pokud neoznačíte jinak, počítáme s tím, že s cookies souhlasíte.

Close

  • research
  • Points de vente
  • E-shop
  • newsletter
  • pleť

Fermentované potraviny: věřte nám, vaše pleť vám poděkuje

Název nezní zrovna přitažlivě, ale věřte nám, když říkáme, že byste fermentovaným potravinám rozhodně měli věnovat pozornost, pokud chcete zlepšit svůj celkový zdravotní stav.

Vysvětlíme vám, o čem tenhle nejnovější poprask kolem stravování opravdu je, a poradíme vám, které fermentované potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku.

To slovo na „F“: co jsou fermentované potraviny?

Tak zaprvé, není to tak strašidelné, jak to zní. I když jsou fermentované potraviny prezentovány jako poslední trend v gastronomii, který je zároveň opěvován experty na zdravý životní styl, byly zde vlastně již tisíce let. Nakládání, zavařování a další postupy, jak uchovat v jídle živiny a dobré (hodné) bakterie, se objevují v kuchyních na celém světě.  Dnes jsou fermentované potraviny zastoupeny všude od korejské po jihoafrickou či bulharskou kuchyni – touto technikou se připravují například pokrmy jako kyselé zelí, podmáslí nebo kimči. Chuť těchto potravin může být kyselá nebo hořká až nakyslá. Čím se ale vyznačují všechny fermentované potraviny? Zejména velkou škálou potenciálních benefitů pro zdraví – od podpory hubnutí až po zlepšení stavu vaší pleti.

Jak jsou potraviny fermentovány a čím jsou pro nás prospěšné?


Možná slovo „fermentovaný“ neznáte (alespoň ne v souvislosti se zdravým životním stylem), ale co třeba probiotika? Proces fermentace urychluje nárůst důležitých probiotických živin - nejznámějším případem je v tomto případě pravděpodobně jogurt. Výsledek – tedy větší množství dobrých bakterií ve vašem trávícím systému – může nejen zlepšit samotný systém trávení, ale pomáhá také posílit imunitní systém. A to vše bez pomoci potravinových doplňků!

Které fermentované potraviny si vybrat do svého jídelníčku?


Co mají tyto různorodé fermentované potraviny společného? Odpověď: přinášejí „počáteční kulturu“, která postupně podporuje další růst dobrých bakterií a přeměňuje přírodní sacharidy a cukry na důležité vitaminy a minerály. Výsledné živiny jsou tak „posíleny“ – to v praxi znamená, že přirozené vitaminy a minerály, které již jsou v jídle obsaženy, se stávají ještě účinnějšími. Například úpravou zelí, které samo o sobě obsahuje vysoké hodnoty vitaminu C, se v kimči podíl vitaminu C ještě výrazně znásobuje, což napomáhá vyhladit pleť díky zvýšené produkci kolagenu. Tempeh (připravený z fermentovaných sójových bobů) je skvělým zdrojem bílkovin, jež také stimulují tvorbu kolagenu. Tempeh nebo miso můžete použít místo masa. Jde mimochodem o skvělý způsob, jak tyto dvě potraviny zařadit do svého jídelníčku. A co dezert? Dejte si východoevropský kefír – hustý, nakyslý nápoj podobný jogurtu. Kefír je výborný zdroj vitaminu D (přispívá k růstu zdravých vlasů, nehtů a zlepšuje stav pleti). Zaujalo vás to? Nás ano – vzhůru do kuchyně!

Náš ikonický přípravek

Nejčtenější

go to top